Vraag
Om fondsen te werven voor het Ronald McDonald Kinderfonds rijden 750 wielrenners in 24 uur van Groningen naar Maastricht. Op vijf plaatsen is een checkpoint waar de rijders kunnen eten, drinken en uitrusten. In Maastricht finishen de teams en volgt de hereniging met familie en vrienden. Tumult Fundraising vroeg Rein Projectmanagement de organisatie van de checkpoints en het finish-evenement in Maastricht op zich te nemen.

Invulling
Logistiek
Een enorme logistieke operatie: de route moet worden uitgezet, locaties geregeld, vergunningen aangevraagd, teams geworven, promotie gemaakt en natuurlijk geld ingezameld! Op de checkpoints moet van alles aanwezig zijn: eten, drinken, catering, geluid- en lichtapparatuur, meubilair, bewegwijzering, fietsenstallingen, masseurs en overige vrijwilligers, decoratie en nog veel, veel meer. Bovendien moeten sommige spullen met de karavaan mee verplaatst worden van checkpoint naar checkpoint.

Checkpoint
De tussenstops zijn een moment om bij te tanken, met eten, drinken of een massage. Fietsen worden gerepareerd, tablets en telefoons worden opgeladen, snacks en drankjes voor onderweg aangevuld en er komt publiek en pers. Op elke locatie organiseren we entertainment voor rijders en publiek, en wordt de sfeer aangepast aan het moment van de dag.

Moeilijke momenten
In Rotterdam bijvoorbeeld komen de rijders midden in de nacht aan bij het Sparta Stadion. Ze zijn moe, hongerig en hangerig. Het is gaan regenen en ze moeten straks nog 230 km. Naast lekkere pannenkoeken, massages en douches zorgen we ook voor een relaxte sfeer met knusse hoekjes met stapels fatboys en zacht licht. Er is een 'wall of fame' met foto's van kinderen en hun ouders die in een Ronald McDonaldhuis verbleven. Op de achtergrond speelt een film met reacties van ouders die dankzij het Kinderfonds dicht bij hun zieke kinderen konden verblijven. Het is soms emotioneel; veel renners kennen zelf iemand in die situatie. Maar het is vooral een boost: ze weten weer waar ze het voor doen!

Resultaat
https://www.youtube.com/watch?v=cmC8Nv-559g

70 teams, 750 renners, 500 begeleiders, 600 auto's, touringcars en busjes, 530 kilometer in 24 uur, 5 tussenstops, honderden vrijwilligers, duizenden bewegwijzeringsborden, 1500 borden pasta en nog veel meer stukken fruit, energyrepen en flessen water, tientallen sponsorende bedrijven en honderden gulle donateurs, 5 dj's, twee bands, honderden dranghekken en ontelbaar veel publiek op de route en bij de tussenstops, E 989.978,00 opgehaald. Volgend jaar een miljoen?

"Ik wil jullie allemaal heel graag bedanken voor een geweldig weekend. Wat zat het weer goed in elkaar: veel enthousiaste vrijwilligers onderweg, meer dan voldoende eten en drinken, mooie locaties en een mooie route. Heel veel dank en helmpje af voor alles wat jullie hebben gedaan!"
Tessa Colijn, Ronald Mc Donald Kinderfonds